O echipă de developers din Cluj și Tg Mureș și-a dedicat ultimele 5 luni pentru a reconfigura o parte esențială din CERES, tool-ul de workstream management pe care Siemens îl utilizează la nivel global.
Într-o companie centrată pe productivitate și eficiență precum gigantul Siemens, folosirea celor mai bune tool-uri în project management este vitală. Aplicația CERES a fost creată și dezvoltată, în ultimii ani, pentru a centraliza toate fluxurile Siemens, conectând angajați, proiecte și baze de date. Fiind o aplicație de tip monolit, provocarea este de a menține acest tool relevant pentru evoluția companiei, în toate ramificațiile interne. Pentru secțiunea de booking, întreaga soluție de reconfigurare a fost gândită și dezvoltată de echipa .msg Romania.
Vorbim de o transformare radicală a tot ce însemna procesele de booking în aplicația CERES. Ca obiective principale, echipa de developers a trebuit să găsească soluții prin care modulele să permită o vizibilitate și trasabilitate mai ample, astfel încât utilizatorii să poată introduce și urmări în workflow date fără a mai fi restricționați de vreo perioadă de timp.
„Provocarea cea mai mare a fost să schimbăm tot, fără a schimba tot. Deși trebuia să realizăm o migrare majoră, nu am putut interveni cu tehnologii noi și a trebuit să construim peste o structură deja existentă, creată în stiluri diferite de a scrie cod, acum 4 sau 5 ani. În plus, pentru că modulele din CERES au o interacțiune foarte puternică, a fost vital ca ceea ce schimbăm în modulul de booking să nu afecteze celelalte segmente ale aplicației. ”, spune Alex Săbăduș, care a avut rolul de IT Consultant pe acest proiect.
Pentru front-end, s-a lucrat în Angular, cu focus pe interfața dinamică și intuitivă necesară într-o aplicație utilizată de mii de persoane din colțuri diferite ale lumii. Baza pentru back-end a fost NodeJS, cunoscut pentru eficiență și scalabilitate, iar ca baze de date s-a folosit PostgreSQL împreună cu TypeORM, totul fiind hostat pe AWS.
După sprint-ul inițial de schimbare a modului de bază și definire de features care să permită un grad de granularitate mai ridicat al datelor, a urmat un al doilea sprint, în care au fost introduse features noi. Totul în doar 5 luni, un deadline asumat de la început și respectat fără emoții.
Proiectul permite noi și noi dezvoltări. În mod ideal, arhitectura aplicației ar putea fi dezvoltată pe microservicii ceea ce ar elimina din problemele ce pot apărea în momentul transformării unui modul. Până atunci, echipa din .msg Romania rămâne cu experiența de a fi lucrat pe un proiect major, dificil, și cu satisfacția de a fi adus o schimbare în bine pentru mii de utilizatori.