„Cei care lucrează cu platforma Salesforce știu că provocările sunt săptămânale. Platforma prezintă o gamă largă de funcționalități predefinite, și, implicit și anumite limitări sau bug-uri. De cele mai multe ori ne aflăm în situația în care trebuie să căutăm soluții. Și găsim de fiecare dată.”
Continuăm seria de articole pe tema #msgbuilds, prin intermediul căreia ne propunem aducem mai multă notorietate în jurul experților tehnici din cadrul echipei msg România. Pe parcursul perioadei următoare vom reveni săptămânal cu câte un interviu în care vom explora activitatea oamenilor care construiesc msg România prin activitatea lor de zi cu zi.
◦◦◦
Îi urăm bun venit în jurnalul cu povești tehnice colegei noastre, Teodora Răileanu, Salesforce developer în cadrul echipei msg România. Pe parcursul acestui material veți descoperi parcursul profesional pe care l-a urmat Teodora, de la pasiunea sa pentru matematică și până la rolul de trainer și munca depusă alături de echipa noastră de Salesforce.
msg: Descrie-ne, pe scurt, parcursul tău în carieră.
Teodora Răileanu: Povestea mea începe cu pasiunea pentru matematică. Deși, la o primă vedere, ar putea părea că această cale nu mi-a adus prea multe beneficii, îmi place să cred că am învățat să caut mereu o structură în gândire și mi-a dezvoltat abilități de problem-solving. Dincolo de studiul matematicii, am descoperit framework-ul .NET prin intermediul unui program de internship, care mi-a adus și un job în domeniu—poate de aici vine și interesul meu pentru activitatea de training și ulterior, specializarea ca trainer pe care am dobândit-o.
După un an de experiență în dezvoltare software .NET, mi s-a propus să fac o schimbare și să încerc Salesforce. Am întâmpinat ideea cu o oarecare doză de scepticism, dat fiind faptul că acest pas ar fi însemnat să las în urmă experiența mea cu .NET. Totuși, cu timpul, am descoperit că a fost o schimbare benefică și că noua specializare m-a ajutat să cresc foarte repede; am început ca developer și am continuat ca Tech Lead. În ultimii ani, inclusiv în msg România, responsabilitățile mele au cuprins și facilitarea de interviuri tehnice și implementarea unor programe de training și sesiuni de coaching.
msg: Povestește-ne despre proiectele la care contribui în prezent.
T.R: În prezent lucrez pe un proiect, al cărui beneficiar este o mare companie din industria automotive. Ceea ce încercăm noi să oferim este un template care să poată fi aplicabil pentru o serie de clienți și cazuri diferite. În termeni simpli, produsul final este folosit de către birouri de reprezentanță ale clientului—în momentul de față, cel puțin 400 de reprezentanțe automotive folosesc această aplicație, țelul nostru fiind să atingem numărul 1000. Dat fiind faptul că birourile se află în diferite colțuri ale lumii, acestea au nevoie de integrări și configurații diferite, deseori creând provocări pentru noi.
Echipa de Salesforce msg numără în total 60 de colegi, dintre care 17 membri sunt din România.
msg: Care este cea mai recentă provocare de natură tehnică cu care te-ai confruntat?
T.R: Cei care lucrează cu platforma Salesforce știu că provocările sunt săptămânale. Platforma prezintă o gamă largă de funcționalități predefinite, și, implicit și cu anumite limitări sau bug-uri. De cele mai multe ori ne găsim în situația în care trebuie să căutăm soluții. Și găsim de fiecare dată.
msg: Ce ne poți spune despre pregătirea pe care ai oferit-o developerilor junior care s-au alăturat echipei noastre de Salesforce?
T.R: Salesforce pune la dispoziție un mediu de învățare prin intermediul căruia oricine, având voință și un minim de pregătire, se poate familiariza relativ repede cu conceptele de bază. Pornind de la această resursă, noi am selectat anumite informații pe care le-am organizat sub forma unui guided path. Ulterior, cei care au parcurs curricula vor contribui la dezvoltarea unor proiecte în care vor putea aplica bazele teoretice. Ceea ce tocmai am descris este, în esență, un program de training care se desfășoară pe parcursul a două luni și este special creat pentru developeri juniori. La nevoie, programul se poate adapta și pentru developeri cu experiență mid-level sau seniori.
msg: Food for thought – care este motto-ul tău pe perioada pandemiei Covid-19?
T.R: Locuiesc într-o zonă profund afectată de această pandemie și totuși mă străduiesc să văd partea pozitivă a lucrurilor. Acest mindset are rădăcini adânci, undeva în copilărie—mama m-a încurajat mereu să caut înțelepciunea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba. Observ că suntem din ce în ce mai deconectați de noi înșine și am impresia că sistemul nostru de valori a ajuns „cu susul în jos”. Cred că în această perioadă în care suntem obligați să petrecem mai mult timp în casă, putem găsi răgazul de a reflecta și de a ne recalibra.