msg: Care sunt responsabilitățile pe care le aduce rolul tău în cadrul echipei msg România?
Andrei Ștefănie: Rolul meu în cadrul echipei msg România a evoluat în timp, astfel că din poziția de IT Consultant, activitatea mea de zi cu zi cuprinde atât responsabilități tehnice, cât și de management sau business, cum ar fi crearea de produse, adaptarea și dezvoltarea lor în contextul tranziției spre Cloud, precum și activități de mentorat și evaluări tehnice.
msg: Descrie-ne, pe scurt, parcursul tău alături de msg România. Identifică 3-5 momente-cheie din activitatea ta în cadrul firmei și spune-ne cum ți-au influențat parcursul profesional.
A.Ș: Am început activitatea alături de msg România în luna iulie a anului 2016—absolvisem laboratorul de tehnologii SAP și un program de internship pe care l-am urmat ulterior, tot în direcția specializării SAP. Îmi amintesc că am fost plăcut surprins de abordarea mentorilor care erau foarte bine pregătiți, dedicați, alături care ne și distram cu fiecare ocazie. Sunt încă exemple pe care le urmez.
Un alt reper în călătoria mea a fost prima lună de activitate, care s-a desfășurat, în mare parte, în Germania, în compania noii echipe din care făceam parte la acea vreme. În acea perioadă am învățat bazele domeniului în care activez și astăzi, și anume în Reasigurări și, mai mult decât atât, am dobândit o perspectivă mai bună asupra organizației, a proiectelor și a valorilor pe care le reprezintă.
O altă mențiune ar fi participarea la prima ediție IT Conference on SAP, o conferință organizată de noi. Cu această ocazie am prezentat proiectul realizat în cadrul internshipului, un moment important pentru mine deoarece această experiență mi-a fost introducerea în activitatea de prezentare care a urmat.
msg: Cum ai motiva implicarea ta în susținerea cursului Arhitectura Aplicațiilor Cloud pentru studenții din ciclul licență al Facultății de Matematică și Informatică UBB?
A.Ș: Acum, mai mult decât oricând, studenții au acces la resurse și oportunități cum nu a mai fost posibil vreodată. Depinde doar de ei să-și croiască drumul spre o carieră de succes, iar punctul de pornire pe acest drum este însăși educația. Sunt de părere că educația este unul dintre factorii principali care fac diferența dintre o viață împlinită și una irosită.
Eu însumi am aplicat această rețetă și am văzut impactul ei asupra dezvoltării mele profesionale și îmi doresc să pot transmite aceste cunoștințe mai departe.
msg: Care sunt așteptările tale în ceea ce privește atitudinile și comportamentele studenților care vor participa la acest curs?
A.Ș: Cred că implicarea și curiozitatea sunt ingrediente esențiale în absolvirea cu succes a cursului și aplicarea cunoștințelor într-un mediu de lucru real. Vom petrece o bună parte de timp împreună și îmi doresc să fie cât mai productiv.
msg: Cât de importantă este pregătirea tehnică a cursanților pentru a parcurge cu succes cursul?
A.Ș: Din experiența de mentorat pe care am acumulat-o am observat că oamenii absorb noțiuni tehnice mult mai ușor dacă înțeleg, mai întâi, mecanismul de funcționare. Deși temele de studiu principale sunt reprezentate de arhitectură și diverse servicii, vom completa și cu noțiuni practice care să faciliteze o mai bună înțelegere a conceptelor teoretice.
msg: De ce ai ales această temă ca fundament pentru curs și nu o alta?
A.Ș: Motivul principal pentru care am ales această temă este faptul că e o temă de actualitate; este un trend pe care îl urmează tot mai multe companii, la nivel global, deoarece beneficiile sunt incontestabile.
În plus, Arhitectura Aplicațiilor Cloud este una dintre specialitățile noastre, în care am investit foarte mult timp și muncă atât în cadrul companiei, la nivel de echipă și chiar și individual, în timpul meu liber.
msg: Poate fi considerat acest curs o alternativă de a crea o punte de legătură între educația formală universitară și cerințele de pe piața muncii?
A.Ș: Răspunsul scurt este da. Acesta chiar a fost unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus odată cu crearea acestui program.
msg: Oferă-ne un mesaj de încurajare pentru studenții interesați să se înscrie la acest curs.
A.Ș: Sincer, mi-aș fi dorit și eu să fi avut acces la un astfel de curs pe vremea studenției. Împreună vom explora concepte de actualitate, cu aplicabilitate directă într-un mediul de lucru real. În plus, vom aprofunda anumite cunoștințe cu care ne-am mai întâlnit, precum Rețelistică, Baze de date, sau Arhitectura aplicațiilor.
Ceea ce putem face astăzi este radical diferit față de ceea ce puteam face acum 20 de ani. Dacă în trecut doar marile companii aveau acces la suficiente resurse tehnologice pentru a experimenta și a inova, astăzi aproape oricine are acces la resurse de calcul practic nelimitate, Cloud-ul. Este responsabilitatea noastră ca viitori și actuali specialiști să facem legătura dintre idei și aceste resurse.