citizenscience.openscience.ubbcluj.ro, platforma dezvoltată de .msg România pentru Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) schimbă percepții și aduce împreună cercetători și oameni pasionați să ii susțină.
Când îți pasă de comunitatea în care muncești și trăiești în fiecare zi, implicarea în proiecte ce pot produce schimbare în bine se întâmplă natural. Parteneriatul dintre .msg România și universitățile din Cluj este deja o tradiție, iar „Citizen Science” este cel mai recent proiect prin care susținem mediul academic.
„Echipa msg România s-a concentrat întotdeauna pe teme care au un impact semnificativ asupra comunității. Credem cu tărie că implicarea fiecăruia dintre noi contribuie la dezvoltarea unui mediu local mai puternic și mai interconectat. Aceste convingeri ne-au condus să punem vastă noastră expertiză în crearea de soluții Cloud în slujba acestei idei, consolidând astfel angajamentul nostru față de cercetare și comunitatea locală”, spune Horea Rațiu, Managing Director.
Ce este Citizen Science?
Platforma găzduiește proiecte de cercetare din UBB în care cetățenii se pot implica pentru a le susține dezvoltarea. Orice persoană interesată de una dintre temele de cercetare propuse poate alege să aloce din timpul ei pentru a contribui. Fie că vor strânge date despre migrația păsărilor sau vor testa jocuri terapeutice, oamenii pot să fie voluntari în proiecte și devin, informal, parte din echipa de cercetare.
Colaborarea dintre .msg România și UBB pe acest proiect a început în septembrie 2023, când s-a lansat și tema pentru companie: realizarea în doar 3 luni a primei versiuni a platformei.
Soluții viabile și o experiență complet diferită
Echipa a optat pentru o arhitectură simplă, scalabilă, pe Azure. S-a folosit Terraform pentru a putea replica arhitectura pe toate mediile și pentru a extinde cunoștințele echipei în această direcție. Din punct de vedere al tehnologiilor de dezvoltare pentru backend și frontend, s-au ales tehnologii în care echipa avea cunoștințe solide: Spring și Angular. Backend-ul și frontend-ul sunt servite prin Azure Container Instances și Azure Static website. Gestionarea datelor sensibile se realizează prin Azure Keyvault, iar autentificarea utilizatorilor prin B2C și MSAL.
Din echipa .msg România care s-a ocupat de #citizenscience au făcut parte, inițial, 4 programatori, un UX designer și un Product Owner. „Presiunea de a livra platforma într-un timp atât de scurt, cu un tech stack în mare parte nou pentru echipă, în special partea de infrastructură, nu ne-a lăsat mult spațiu pentru greșeli”, spune Roxana Armășescu. „Ne-am concentrat pe livrarea de funcționalitati și am reușit să găsim rapid soluții viabile, chiar dacă nu am avut timpul pe care ni l-am fi dorit pentru research și optimizări.”
„Am luat fiecare provocare că pe o oportunitate de a învăța lucruri noi și de a ieși din zona noastră de confort. De la implementarea pe o infrastructură mult diferită de cea cu care suntem obișnuiți, la munca într-o echipă cu alte reguli și proceduri, a trebuit să ne adaptăm la fiecare pas pentru a ne asigura că nu doar livrăm o platformă funcțională și sigură, dar și una care va oferi o experiență cât mai bună pentru utilizatori”, mai spune Roxana.
Un proiect ce poate schimbă o comunitate
În 29 noiembrie 2023, primele proiecte de cercetare puteau fi deja încărcate și în paralel s-a continuat dezvoltarea platformei, atât cu noi funcționalități cât și cu rafinarea celor existente. În prezent, .msg România continuă să fie implicată în proiect pentru a completa cu noi funcționalități care vor îmbunătăți experiența pe site atât a cetățenilor cât și a cercetătorilor.
Un număr de 40 de cercetători și-au înregistrat deja proiectele și 46 de cetățeni s-au înscris pe site. Pentru că ideile bune pot veni de oriunde, echipa de developeri lucrează la o opțiune care să permită și altor persoane să poată face propuneri de proiecte.