În luna ianuarie, compania noastră își desfășura activitatea cu energia specifică începutului de an. Tocmai trecusem printr-o perioadă intensă de planificare și nimic nu părea să ne abată din drum. În plus, tocmai primisem vestea că msg România a dobândit titlul Great Place to Work pentru anul 2020—părea un an cu adevărat promițător. Nu știam, însă, că viitorul ne rezervă o serie de provocări neanticipate.
Pregătiri și așteptări
În luna februarie deja începeau să se resimtă grijile cu privire la răspândirea virusului Covid-19 chiar și în Europa. La scurt timp am invitat un medic care să susțină o sesiune de informare. Acesta a avut scopul de a ne ajuta să ne pregătim și să prevenim eventuale situații de risc. La mijlocul lunii martie trimiteam prima informare care anunța o decizie iminentă—toți colegii urmau să-și desfășoare activitatea în regim home office pentru o perioadă nedeterminată. Mai multe măsuri urmau a fi comunicate intern, de la adaptarea activităților cotidiene precum ședințe și evenimente, până la sfaturi și resurse utile.
Comunicare
Probabil unul dintre factorii care au avut cea mai mare influență asupra felului în care am reușit să trecem peste această perioadă a fost comunicarea. Managementul, lideri ai departamentelor și echipelor, colegii, toți am depus eforturi suplimentare pentru a ne asigura că suntem pe aceeași pagină—informați, în siguranță, implicați în deciziile care se iau pentru buna desfășurare a activității msg România chiar și pe perioada distanțării fizice și a dificultăților pe care le-a adus pentru noi și echipele noastre. Am crescut frecvența ședințelor de departamente cu scopul de a comunica statusul proiectelor, dar și de a reasigura echipele că își pot implementa planurile în continuare.
Împreună am găsit soluții pentru a ne adapta la restricțiile impuse de pe perioada izolării. Printre primele spații de dialog pe care le-am creat a fost canalul de Microsoft Teams numit WEsolation, unde toți colegii puteau accesa informații despre măsurile luate în contextul pandemiei, intern și extern. Pe lângă acestea, colegii au avut posibilitatea de a împărtăși sfaturi și bune practici de home office. Diverse acțiuni de networking și-au găsit și ele locul în activitatea noastră: de la cafeneaua virtuală, la distribuirea de imagini ilustrând diverse momente din home-office, sesiuni de gaming multiplayer și Trivia, seri de film, sau chiar onomastici virtuale.
Dezvoltarea continuă
Componenta educațională s-a numărat mereu printre prioritățile noastre și ne-am străduit să adaptăm toate inițiativele la posibilitățile oferite de mediul online.
La nivel intern, inițiativa Community of Practice este un exemplu de perseverență din partea colegilor noștri, care s-au întâlnit bisăptămânal pentru sesiuni de feedback și transfer de cunoștințe tehnice. O altă inițiativă benefică în această perioadă a fost Journal Club, unde un grup de colegi selectau câte o carte sau un articol pe marginea căreia organizau sesiuni de dezbateri. Printre cele mai populare activități s-au numărat webinariile cu invitați externi pe diverse teme, precum Strategii atipice de parenting, Neuroștiința rezilienței și a stresului, sesiuni de yoga și altele.
Suntem de părere că vremurile dificile nu ar trebui să ne răpească șansa la un viitor mai bun. În acest sens, ne-am străduit să asigurăm aceeași deschidere și față de comunitatea externă, oferindu-le sprijin în special celor aflați la început de drum în carieră. Astfel, liderii de proiecte au regândit forma prin care studenții pot accesa programele msg CareerStart, respectiv Java Training și chiar ne-am asumat responsabilitatea de a lansa primul curs de specialitate pe tema Cloud Application Architecture în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Și, nu în ultimul rând, am susținut sesiuni de informare pentru studenții care voiau să cunoască experții msg România și sfaturile acestora pentru o carieră de succes în domeniu.
O parte dintre eforturile noastre au fost direcționate și către cei aflați în nevoie, astfel că msg România a alocat un buget total de 13.000 € destinat dotării cu echipament de protecție și dezinfectanți a medicilor de familie și a cadrelor medicale din linia întâi.
Feedback
Cu puțin timp înainte de relaxarea măsurilor de restricție, în parteneriat cu Institutul Great Place to Work®, am realizat un sondaj de opinie intitulat „Pulse Check” pentru a evalua opiniile membrilor echipei cu privire la felul în care am gestionat situația de criză.
87% dintre colegi au evaluat în mod pozitiv experiența prin care au trecut, pentru mai bine de 80% dintre aceștia ea fiind generatoare de oportunități noi de creștere și integrare în echipă.
Noul „normal”
În prezent, doar 5% dintre colegi au revenit la birou, având posibilitatea de a-și desfășura activitatea dintr-un singur sediu msg România disponibil în această perioadă. În acest spațiu de birouri am asigurat toate măsurile de distanțare socială, igienă și prevenție. De asemenea, am dezvoltat o aplicație internă numit msg Check-in pentru gestionarea traficului în spațiile de birouri. Pe lângă posibilitatea de rezervare, aplicația permite „urmărirea” colegilor din birou, făcând astfel posibile interacțiunile spontane.
Privim în continuare această perioadă ca pe o oportunitate de dezvoltare pentru fiecare dintre noi. Una dintre valorile cheie msg România este spiritul de echipă, astfel că noi căutăm în permanență metode noi și creative de a-l păstra viu.